Jos pyytäisin sinua nimeämään muutaman suomalaisten kansantaudin, mainitsisit todennäköisesti diabeteksen, erilaisia mielenterveyden ongelmia, sydän- ja verisuonitaudit sekä muistisairaudet. Samalla mieleesi varmaankin nousisi joku ystävä tai tuttava, jolle jokin näistä sairauksista on diagnosoitu.
On olemassa myös suussa esiintyvä kansantauti, joka liittyy tiiviisti moniin muihin suomalaisten perussairauksiin. Tämä suun sairaus on nimeltään parodontiitti. Nyt pääsemme aiheeseen, josta jokainen tuntemani suuhygienisti voisi puhua tunti toisensa jälkeen!
Parodontiittia esiintyy jopa 74 %:lla suomalaisista, naisilla 70 %:lla ja miehillä 77 %:lla. Samaan aikaan parodontiitti on kuitenkin niin tuntematon sairaus, että kansantaudiksi sitä eivät osaa nimetä siihen sairastuneetkaan.
Parodontiitin oireet voivat olla täysin piilossa
Pelottavaa parodontiitissa on se, ettei se välttämättä oireile mitenkään tai oireet ovat huomaamattoman pienet. Tämä saa parodontiitin etenemään hiljaisuudessa.
Kaksi kolmesta suomalaisesta kantaa tätä taakkaa suussaan, vaikka sen ehkäisy on yllättävänkin helppoa. Välttääksesi parodontiitin sinun ei tarvitse kuin pestä hampaasi kahdesti päivässä puhtaiksi, puhdistaa hammasvälisi säännöllisesti ja käydä pötköttelemässä suuhygienistin tuolissa sinun suullesi sopivin väliajoin.
Kuinka ihanaa olisikaan, jos voisimme ehkäistä kaikkia vakavia sairauksia millimetrien mittaisella liikkeellä ja pitkäksemme käymällä!
Parodontiitin pohjalla on aina ientulehdus
Olet ehkä joskus huomannut, että hampaita pestessäsi tai hammasvälejä läpikäydessäsi lavuaariin tai puhdistusvälineeseesi ilmestyy viiru verta. Et ole yksin: ientulehdusta joskus elämänsä aikana sairasteneiden suomalaisten prosenttiluku pyörii sekin siellä 70 hujakoilla. Verenvuodon lisäksi ikenen tulehdus ja parodontiitti voivat näkyä ikenien punoituksena, turvotuksena ja muina ikävinä tuntemuksina.
Verenvuoto ja muut ikenesi fiilingit kertovat siitä, että ikenesi on tulehtunut ja se kaipaa lisää puhdistavaa liikettä. Jos ikenen kaipaus ei täyty, ientulehdus voi edetä parodontiitiksi. Ientulehdusta poistaa ja parantaa myös käynti suuhygienistillä: meidän vastaanotoillamme tulehdusta aiheuttavat bakteerit saavat kyytiä oikein kunnolla!
Parodontiitti aiheuttaa hampaiden tukikudoksen surkastumista, mikä voi johtaa hampaidesi heilumiseen ja jopa niiden irtoamiseen. Harvahampaisesta hymystä tulee usein mieleen vanhemman kansan mummot ja papat, mutta parodontiitin kohdalla kyse ei ole pelkkien iäkkäiden sairaudesta. Riski parodontiittiin on jokaisella, joka ei pidä huolta suunsa hygieniasta, ja parodontiitti onkin merkittävä kansanterveysongelma jo 30 vuotta täyttäneillä suomalaisilla.
Hirveältä haiseva parodontiitti pahentaa koronavirustartunnan vaaraa
Jos suussasi maistuu alati pahalta ja hengityksesi lemahtaa niin, että samaan hissiin tulleet nyrpistävät nenäänsä, varaa aika suuhygienistille äkkiä. Hengityksesi haisun voit testata nuolaisemalla puhdasta kämmenselkää ja haistamalla sitä syljen kuivuttua. Myös hammasväliesi puhdistusvälineen nuuhkaisu voi paljastaa paljon asioita.
Nykyisin kaikki tuntuu pyörivän koronaviruksen ympärillä ja niin osaltaan tekee myös parodontiitti. Voit huomata hengityksesi ikävän aromin puettuasi hengityssuojaimen kasvoillesi.
Suun tulehdus voi myös pahentaa koronavirustartunnan saaneen oireita, sillä parodontiitti ja COVID-19-tauti toimivat osittain samoin. Molemmissa sairauksissa elimistön tulehdustila ja vastustuskyvyn puolustusreaktio voimistuvat.
Ei siis ole ihme, että vaikea-asteista parodontiittia sairastavilla on tilastollisesti merkittävämpi todennäköisyys sairastua tartunnan saatuaan vaikea-asteiseen koronavirustautiin! Vaikka parodontiitti onkin vain suussa esiintyvä sairaus, se nostaa koko kehon tulehdustilaa ja tekee näin tilanteen suotuisammaksi koronavirukselle. Yhteisiä riskitekijöitäkin näillä sairauksilla on, kuten diabetes ja tupakointi.
Tupakointi on siitä ketku juttu, että se edistää parodontiittia, mutta vähentää sen oireiden näkyvyyttä, sillä tupakointi supistaa suun verisuonia ja vähentää sitä kautta verenvuotoa. Tupakoinnin lisäksi parodontiitin syntymistä edistävät ne tavalliset tekijät: huono suuhygienia ja stressi. Stressi lisää kortisolihormonia ientaskuissasi, mikä heikentää hammasvälien puhdistuksen laatua.
Puhdista hammasvälisi siellä, missä se sinulle sopii
Jos olet pahasti stressaantunut, ei hammasvälien puhdistus ja hampaiden pesu todennäköisesti ole ensimmäisenä prioriteettilistallasi. Kun päivä on ollut pitkä ja silmäsi jo lupsuvat, sänky kutsuu houkuttelevasti eikä kylppärissä viipyily puhdistusvälineiden kanssa oikeastaan kiinnosta.
Tällaiseen tilanteeseen vinkkaankin sinulle hammasvälien puhdistusvälinettä jemmaan yöpöydälle. Pääset jo pehmoiseen sänkyysi ja voit pitää silmiäsi kiinni, mutta hammasvälisi saavat silti kovasti kaipaamansa puhdistuksen! Muista viedä käytetty väline aamulla kylppäriin.
Kun stressi helpottaa ja aikataulusi antaa taas paremmin myöden, tule ihmeessä luokseni PUREen hellimään ikeniäsi ja poistamaan kiireviikkoina kertyneet bakteeripeitteet hampailtasi. Kodikkaassa hoitolassani viimeisetkin huolet sulavat pois.
Oveni on aina auki sinulle!
suuhygienistisi Kati