PUREN TARINA

Hammashoitoa, joka tekee hyvää myös mielelle ja keholle

Ei vain hampaiden vaan ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tähden. Ei unohtuneesta hammaslangasta läksyttäen vaan merkityksellisillä yksityiskohdilla asiakaskokemusta parantaen.

Näiden ajatusten innoittamana pitkän linjan suuhygienisti perusti oman yrityksen. Merkityksellisiin yksityiskohtiin kuuluu muun muassa se, että PUREssa asiakkaalta ei koskaan kysytä perisuomalaiseen tapaan, että maistuisiko kahvi. Sen sijaan asiakas saa valita teetä tai kivennäisvettä.

Jos olet jo käynyt Katin vastaanotolla, tiedät mikä tästä tekee niin merkityksellistä. Jos et, paljastuu tämä yksityiskohta sinulle yritystarinan lopussa. Ensin on kuitenkin pakitettava runsaasti taaksepäin, sillä tarinaan kuuluu paljon vaiheita ennen näitä oivalluksia.

Kati Turunen valmistui suuhygienistiksi ammattikorkeakoulusta vuonna 2007. Jo ennen valmistumistaan hän pääsi alan töihin julkiselle sektorille, mikä oli erinomainen näköalapaikka suomalaiseen suun terveydenhuoltoon. Muutaman Kuopiossa ja Vantaalla vietetyn työvuoden jälkeen Katilla iski akuutti koti-ikävä synnyinseuduille Lahteen.

[Juttu jatkuu kuvan alla.]

Luonnon rauha on Katille tärkeä osa palautumista perheellisen yrittäjän arjessa.

Kati tarjoutui oma-aloitteisesti perustamaan lahtelaiselle hammaslääkäriasemalle suuhygienistin vastaanoton itsenäisenä ammatinharjoittajana. Niissä töissä kului kokonainen vuosikymmen yllättävän nopeasti, kuten unelmatöiden parissa usein kuluu.

– Vastaanotollani olen huomannut, että vain harva tietää, miten paljon suuhygienisti voi suun terveyden hyväksi tehdä. Jos haluaa välttää hammaslääkärin tuolia, kannattaa ottaa suuhygienisti arjen luottokumppaniksi vähän niin kuin hyvä kampaaja, joka miettii juuri sinun hiustesi parasta, Kati naurahtaa iloiseen tapaansa.

Terve hammas + tulehtunut ien = piilevä suupommi

Nyt Suuhygienistipalvelut PURE on valmiina levittämään isoon ääneen, mutta hymyssä suin, hampaidenhoidon ja suun terveyden ilosanomaa. Yhä useampi suomalainen on valmis sijoittamaan hyvinvointiinsa esimerkiksi personal trainerin, hierojan tai kosmetologin palveluja hyödyntämällä, mutta suun terveys jotenkin vain unohtuu. Vaikka suu tekee tärkeää työtä koko ajan. Kun uskaltaa avata suunsa suuhygienistille, uskaltaa avata suunsa muillekin. Hyvä suuhygienia tuo itsevarmuutta.

Kati tietää, että ennaltaehkäisy on terminä yksi tylsimmistä eikä herätä juurikaan intohimoja, paitsi ehkä juuri suuhygienistissä itsessään. Mutta kun Kati konkretisoi, mitä ennaltaehkäisyllä eli hampaiden ja suun huolellisella hoidolla voidaan saavuttaa, alkaa useampaa kummasti kiinnostaa.

– Suussa elävät bakteerit voivat muuttua huonosti hoidetussa suussa vaarallisiksi, jos ne pääsevät leviämään verenkiertoon. Ientulehdus lisää muun muassa sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Ei siis riitä, että hammas on hyvässä kunnossa, myös ienkudosten tulee olla terveet, Kati innostuu kertomaan omasta intohimoaiheestaan, josta hän voisi pitää vaikka kokonaisen seminaarin.

[Juttu jatkuu kuvan alla.]

Myös PUREn liiketoimintasuunnitelmaa Kati on työstänyt toisinaan pitkillä kävelylenkeillä luonnossa.

Lieväkin ientulehdus kannattaa ottaa vakavasti, sillä hoitamattomana se voi aiheuttaa parodontiitin eli vakavan hampaan kiinnityskudossairauden. Etenevä ientulehdus lisää hampaiden liikkumisen riskiä, jolloin hammas voi jopa irrota kuopastaan. Keski-ikäisten suomalaisten isovanhempien sukupolvessa hoitamaton parodontiitti näkyi lukuisina tekohammaslaseina yöpöydillä.

– Ei ole kauaakaan siitä, kun suusairauksia ennaltaehkäistiin poistamalla hampaita. Moni suomalainen sai rippilahjaksi tekarit! Suun terveydenhoidon saatavuuden ja parantuneen suuhygieniatiedon ansiosta moni pärjää nykyisin pitkään omilla hampaillaan. Siltikään emme välttämättä tule ajatelleeksi, kuinka tärkeää suun hyvinvoinnista huolehtiminen on kokonaisterveyden kannalta.

Uniikkia palvelua unelmien vastaanotolla

Ajatus omasta yrityksestä on muhitellut Katin haaveissa jo lapsesta asti. Hän tiesi kuitenkin työskentelevällä alalla, jolla ei ole järkevää lähteä perustamaan yritystä suoraan koulunpenkistä. Omaa ammattitaitoa vaativassa työssä onkin ollut upea saada kehittää kokeneiden ammattilaisten tiimissä.

– Olin katsellut erästä liiketilaa Rautatienkadulla jo pitkään. Kävin siellä usein lounaalla ja näin sieluni silmin, kuinka tilan sisustaisin, jos se joskus vapautuisi ja pääsisin luomaan tilaan unelmieni vastaanoton. Tunnelmassa oli jotain taianomaista, Kati kertoo ihon pyrkiessä kananlihalle.

Kun sitten keväällä 2020 Kati kuuli, että tilaan etsittiin uutta vuokralaista, heitti sydän muutaman kärrynpyörän ja vatsa täyttyi perhosista. Oli aika ottaa rohkea askel kohti suurta unelmaa, tehdä realistiset laskelmat ja aivan oman näköiset liiketoimintasuunnitelmat.

[Juttu jatkuu kuvan alla.]

Katin pitkäaikaiset asiakkaat jo tietävätkin, että sienestys on tämän yrittäjän intohimopuuhaa syksyisin. Sienikori voi siis olla tuttu näky myös PUREn vastaanottotiloissa.

Kati tietää, että monelle hoitotuoliin istuminen on suuri pelon tai ainakin jännityksen aiheuttaja, joten hän on halunnut tehdä kaikkensa, jotta hoitokokemus olisi heti kynnyksen ylityksestä lähtien miellyttävä. Tunnelma kuin hemmotteluhoidossa, palvelutaso kuin huippuravintolassa. Siinä kunnianhimoinen mielikuvatavoite, jonka Kati on PURElle alusta asti asettanut.

Toisinaan asiakas saapuu suuhygienistin luo täysin yllätettynä, pitkään oireettomana olleen tulehduksen kanssa. Ikävä yllätys on voinut paljastua vaikkapa sairaalassa suunnitellun leikkauksen yhteydessä, jolloin operaatio on pitänyt perua. Krooninen tulehdus, jollainen edellä mainittu parodontiittikin on, voi hidastaa toipumista mistä tahansa leikkauksesta. Komplikaatioriskit lisääntyvät erityisesti leikkauksissa, joissa elimistöön laitetaan jokin vierasesine, kuten tekonivel tai sydämen tekoläppä.

Hampaallista väestöä on koko ajan enemmän, sillä ihmiset elävät aiempaa pidempään ja suun terveydenhoitoon kiinnitetään jatkuvasti enemmän huomiota, vaikkei vieläkään usein riittävästi. Siksi Kati kokee yhdeksi missiokseen erityisesti tulevien sukupolvien ja heidän vanhempiensa lempeän valistustehtävän.

– Olin itse lapsena avopurennan vuoksi oikomispotilas, sillä imin lapsena peukkua, kun mummo piilotti tutit. Nykyisin onneksi moni tietää, että tutista on helpompi vieroittua hammasystävällisesti kuin omasta peukusta, Kati naurahtaa.

Hampaidenhoidon kulttuuri luotava lapsena

Kati on suuhygienistinä erityisen mielissään siitä, että xylitol-pastillit ovat nykylapsille jo itsestään selvä rutiini happohyökkäyksen katkaisemiseen ruokailun päätteeksi. Näin ei ollut vielä Katin omassa lapsuudessa. Vaikka vanhemmat huolehtivat tiedon lisääntymisen myötä lasten hammashoidosta aiempaa paremmin, ei monikaan tiedä, että vastuu hampaiden päivittäishoidosta pitää olla aikuisella niin pitkään, kunnes lapsi osaa kirjoittaa itse.

– Vasta siinä vaiheessa käden hienomotoriikka on kehittynyt niin, että lapsi saa harjattua hampaat ja ienrajat riittävän tarkasti. Harjoitella kannattaa toki pienestä pitäen itse, mutta aikuisen pitää tehdä kunnon harjauskierros.

[Juttu jatkuu kuvan alla.]

Ammattilaisen työasu koronasyksynä 2020. Alla kuitenkin aina lämpimästi hymyilevä Kati.

Hampaiden kotihoitotuotteet ovat nykyisin innostavia ja valikoimaa on paljon tarjolla, joten Kati uskoo, että jokaiselle löytyy niiden avulla varmasti mieluisa oma tapa hoitaa suun terveyttä. Vaihtoehtojen esittely on myös ammattilaisten vastuulla, jotta vanhemmat löytävät sekä itselleen että lapsilleen varmasti laadukkaat ja turvalliset tuotteet omiin arkirutiineihin.

Katin mielestä yksi suuhygienistin työn rikkaus on siinä, että asiakaskohtaamisten kautta saa olla läsnä kaikenikäisten elämässä. Osa hänen entisistä lapsiasiakkaistaan on nykyisin jo aikuisia, joten hoitopolku on säilynyt katkeamattomana elämäntilanteiden muutoksista huolimatta. Ikäihmisiä Kati palvelee joko omalla vastaanotolla Rautatienkadulla tai liikkuvan pop up -hammashoitoyksikkönsä kanssa tilauksesta vaikka hoitokodeissa.

Mutta entäpä se PUREssa tarjoiltavan teen/kivennäisveden tarina? Miten se tähän kaikkeen liittyikään? No ensinnäkin siten, että molemmat ovat oikein valittuina hammasystävällisiä tarjottavia. Siis myös maustamaton kivennäisvesi, toisin kuin moni luulee.

– Hiilihappo itsessään ei liuota hampaan kiillettä, vaan sen tekevät maustettujen vesien muut ainesosat, jotka laskevat suun pH-arvon kriittisen 5,5 alle. Kohtuudella nautittuna laadukas makeuttamaton tee taas vahvistaa hampaita, sillä se sisältää fluoria, lempeä hammasvalistajamme sivistää ja toivottaa myös uudet asiakkaat tervetulleeksi kiireettömälle teekupposelle vastaanotolleen.

PUREn liiketilassa on palvellut aiemmin juuri teehuone, joten olosuhteet kunnon teehifistelylle laitteineen olivat jo valmiina olemassa. Se tuntui lähes kohtalon johdatukselta, kuten moni muukin asia matkalla kohti omaa unelmien vastaanottoa. Kaikki on nyt juuri niin kuin pitää.


teksti: Terhi Kangas, Toteuttamo Verbaali
kuvat: Heidi Kotilainen Photography